Hopp til innhold

Klikk og hent innen 30 minutter

Hjemlevering 3-7 dager

30 dagers åpent kjøp

Gratis retur i butikk
Baby lærer å gå.

Hva er en god barnesko?

Det er flere forhold som avgjør om en barnesko er god:

  • Stabilitet
  • Størrelse
  • Passform; Høyde – bredde – polstring
  • Gelenk
  • Overmateriale og såle
  • Enkel å ta av og på.

Barnesko bør prøves på

Det beste er å prøve skoene på føttene før man kjøper dem, og å få hjelp til å vurdere om de sitter godt på foten av personalet. Små barn sier sjelden fra hvis skoene klemmer eller irriterer. Sitter ikke skoen godt på foten, kan det få konsekvenser på sikt – ikke bare for føttene, men også for knær, hofter og rygg.


Stabilitet

Gode barnesko skal gi stabilitet til foten. Med stabilitet menes at sålen er fast men “knekker” der foten bøyes. Barnesko skal ha en stiv hælkappe, slik at foten holdes på plass i skoen.

Størrelse

Barnesko bør alltid prøves på! Selv om det er samme merke kan størrelse og fasong på skoen variere fra år til år.

Foten skal måles fra lengste tå til bakerst på hælen. Det er viktig at barnet står godt på foten når fotlengden måles. Når stortåen peker rett frem inne i skoen, skal det legges til ca 1,5 cm vokserom (en tommelbredde). Dette er svært viktig for utvikling av riktig gange og for at foten skal utvikle seg normalt.

Husk at for de aller minste størrelsene, pensko og bunadsko kan det holde med noe mindre vokserom. Det er viktig at foten måles jevnlig - særlig de første 10 årene.


Passform

Det er viktig at du finner den størrelsen som sikrer at barnets fot vokser normalt. Men kanskje like viktig er det å finne en sko med god passform. Da blir spørsmålet: hva er god passform? 

Når en sko har god passform, følger skoen fotens naturlige form. Skoen sitter godt - uten å klemme. Skoen kjennes behagelig og det er plass nok til at tærne ikke blir skjøvet mot hverandre eller mot skotuppen.  

Mange tror at god passform betyr at det er lagt inn støtte under fotbuen, men dette er ikke riktig. Etter hvert som barnet vokser og bruker føttene, vil muskler og sener erstatte fettputen under foten.

Sko med fotbuestøtte kan forstyrre den naturlige utviklingen og er derfor ikke noe vi anbefaler i barnesko.

Les mer om hvordan du kan sjekke passformen >>

Gelenk

En god barnesko bør være stabil. Det kan oppnås med en gelenk som sikrer stabilitet i sålekonstruksjonen. Gelenken kan både være laget av tre og metall. 

Gelenken gjør at skoen blir mer stødig - både sideveis og i lengderetning. Dette er viktig for små barneføtter som trenger god støtte. 

 

Hvordan sjekke om barneskoen har gelenk?

Dersom skosålen kan bøyes oppover slik at den blir som en ball, eller "vris" som en vaskeklut, er det ikke gelenk i skoen. Kan sålen kun bøyes oppover på fremre del av skoen, og den ikke kan vris helt rundt sideveis, har skoen en gelenk i sålen.

Overmateriale og såle

Selv små barn går ca. 20 000 skritt om dagen og kan daglig svette 2-3 spiseskjeer fra føttene.

Da er det viktig at skoene har et pustende overmateriale og en god såle. 
Skinn og mesh er to pustende overmaterialer som er mye brukt i barnesko. (Mesh er en pustende tekstil - ofte brukt i joggesko). Gummisåler er mye brukt i barnesko fordi det gir godt grep og demping. Jo "seigere" gummien er, jo mer skli-sikker er sålen. 

Harde såler i plast er ofte glatte og er derfor ikke noe vi anbefaler til barn.


Enkel å ta av og på

Skoens åpning bør være formet slik at det er enkelt for barnet å få foten ned i skoen. Lukking av skoen bør være enkel for barnet å bruke og fleksibel nok til at den sikrer god passform.

Det finnes mange forskjellige lukkemekanismer, her er en noen av de >>