Hopp til innhold

Klikk og hent innen 30 minutter

Hjemlevering 3-7 dager

30 dagers åpent kjøp

Gratis retur i butikk

Den første skoen

Hva er det viktig å tenke på når du skal kjøpe barnets første sko, når er det aktuelt å kjøpe de første skoene og hvor stort vokserom skal skoen ha? Vi har tatt en prat med Vidar Davidsen ved Colosseum Fysioterapi i Oslo, og deler våre beste tips til deg som skal kjøpe barnets aller første sko.

Vidar Davidsen er fysioterapeut, og har lang klinisk praksis og erfaring med behandling av muskel-skjelettplager. 

 
“Fra vi lærer å gå så har vi sko på bena ca. 1/3 av livet (8 timer pr dag). Variert og aktiv hverdag er viktig for barns oppvekst og da spiller fottøyet til de unge en stor rolle. Altfor ofte har barn for store sko, for små eller rett og slett for dårlige sko. Plager relatert til føtter, knær, hofter er noe jeg møter daglig som fysioterapeut og jeg ser hvor viktig riktig fottøy er, særlig for barn”.

 

Davidsen er tidligere landslagspiller og topptrener i fotball og vet hvor viktig gode føtter og riktig fottøy er for aktiv utfoldelse.

 

Vidar davidsen fysioterapeut.

Viktig å tenke på

1. Vokserom
Det må være plass til at foten kan vokse inne i skoen. Vi anbefaler derfor et vokserom på 1 - 1,5 cm for førstegangssko.

Les mer om størrelse og vokserom >>

2. Passform
I en førstegangssko er passform ekstra viktig. Dette fordi bein og ledd i foten nå er veldig myke og fleksible og kan derfor lett formes av sko som ikke passer som de skal. Alle føtter er forskjellige, så her gjelder det å sjekke at skoen ikke sitter for stramt men heller ikke for løst. Sjekk at det er litt plass mellom pløsen og vristen når skoen ikke er lukket igjen.

Les mer om passform >>


3. Riktig bredde
Små barneføtter trenger sko med riktig bredde. Dette sjekker du enkelt ved at du klemmer på skoen på siden. Gir skoen for mye etter, er skoen mest sannsynlig for bred for foten.


4. Justerbar lukking
Alle barneføtter er forskjellige. Derfor er det viktig at skoene har en fleksibel lukking som gjør at man kan stramme og løsne åpningen slik at skoen sitter perfekt på foten. Både borrelås og lisser er å anbefale.

Les mer om lukking >>


5. Fast helkappe
Små barn bruker mye krefter på å holde balansen når de akkurat har lært å gå. Det er derfor viktig at skoen har en fast hælkappe som gir stabilitet til ankel og fot.


6. Fleksible yttersåler
For at barnet skal lære seg å holde balansen, er det viktig at barnet har en fornemmelse av gulvet gjennom sålen. Derfor skal sålen på førstegangssko være myk, fleksibel og stabil.


7. Pustende materiale
Sist men ikke minst: Det er viktig at førstegangssko er laget i et materiale som puster. Selv små barn går tusenvis av skritt per dag. Dersom skoen ikke har et pustende materiale, vil barnefoten fort bli fuktig og kald. I verste fall kan fuktige føtter resultere i fotsopp. Derfor er det en god idé å velge en sko med et naturlig materiale - som f.eks. skinn.


Det er viktig å ta med barnet i butikk for å prøve sko og finne riktig førstegangssko.

Kom innom våre butikker – vi hjelper deg til å velge rett.

 

Førstegangssko

Når er sko aktuelt?

I barnets første leveår, er føttene svært myke og formbare. Dette fordi beina i foten består av brusk og fordi sener og muskler er svært smidige. Fotens utvikling kan du lese mer om her >>. Det stiller derfor ekstra strenge krav til fottøyet. Skoene må gi barnet nødvendig støtte - men ikke for mye, og være fleksibel nok til at foten får utvikle seg naturlig.

Mange foreldre ønsker å kjøpe sko til barnet før det egentlig er nødvendig. Å begynne med sko før barnet reiser seg, kan føre til at barnet venter med å ta sine første skritt. Dette fordi barnet kan oppleve at skoene gjør det å reise seg litt vanskeligere. 


Førstegangsko

Det er først når barnet kan gå flere sikre skritt uten hjelp, at barnet har behov for ordentlige sko. For de fleste foreldre er dette et stort øyeblikk, og vår oppgave er å bidra til at dette blir en trygg og god opplevelse for både foreldre og barn. 

En sandal av god kvalitet med god lest og hælkappe kan være et godt alternativ som førstegangssko.