Hopp til innhold

Klikk og hent innen 30 minutter

Hjemlevering 3-7 dager

30 dagers åpent kjøp

Gratis retur i butikk
Barn ute på vinteren med snø.

Vintersko

Det er flere ting å ta hensyn til når du skal kjøpe vintersko til barnet. De tre viktigste stikkordene er isolering, membran og sklisikker såle. Hvilke sokker som blir brukt er også avgjørende med tanke på hvor varme føttene til barnet er.


Vintersko til barn må være godt isolert slik at føttene holder seg varme. De bør også ha en vanntett og pustende membran, som Sympatex eller Gore-tex, som sikrer tørre føtter, samt en yttersåle med god gripeevne på glatt underlag.

 

Isolering

Det aller viktigste med vintersko er å sikre at barnet ikke blir kald på beina. Da er det viktig at både overmaterialet, fôret og sålen har gode isolerende egenskaper. 

Det er viktig at det er nok plass til foten i vinterstøvelen. Beregn gjerne 1,7 cm vokserom. Husk at tykke sokker eller løse ullsåler reduserer plassen i høyden. Luft isolerer og for liten plass i skoen vil føre til kalde føtter.

 • Til barn er det viktig at overmaterialet på vinterskoene puster. Derfor bør man velge vintersko i skinn eller robust nylon. Skoen bør ha en vanntett membran og overflatematerialet bør være behandlet slik at materialet er vannavstøtende.

 • Fôret bør være i ull eller fleece. Dette både isolerer og puster godt. Foreldrene bør velge en størrelse som sikrer plass til en ekstra sokk i ull med syntetfibre, og/eller en ull-innleggsåle om det skulle bli nødvendig. Ofte kan det å erstatte sålen i skoen med en innleggsåle i ull, gjøre skoen varmere og sikrer at fukt absorberes bedre. 

 • Husk at tykkere yttersåler isolerer bedre mot kulde enn tynnere yttersåler. Merk at i noen vinterstøvler er det lagt inn kork og aluminium i yttersålen for enda bedre isolering, men da med gummi nederst mot underlaget.


Membran

En membran er et materiale som ligger mellom fôret og overmaterialet. Membranens oppgave er å slippe ut fuktighet som dannes inne i skoen som følge av aktiv bruk, og hindre at vann utenfra kommer inn i skoen.

 • Vi skiller mellom vanntette og vannavstøtende membraner. Uansett type membran er det viktig å impregnere vinterskoen for å hindre at overmaterialet blir mettet av vann. Skjer det vil vann sive inn i skoen fra siden på vannavstøtende membraner, eller over skaftet på vanntette membraner. Er overmaterialet mettet av vann, vil skoen oppleves både tung og kald. 

 • Det er lurt å rengjøre vinterskoene for smuss, sand og skitt både innvendig og utvendig. Dette for å sikre at små partikler ikke sliter hull i membranen som ligger mellom foret og overmaterialet. Husk at impregnering av overmaterialet også hjelper til med å holde smuss ute fra oversiden.  

 • Det er viktig at vinterstøvler ikke er for tunge og at barnet har riktige sokker på. For tunge vinterstøvler eller for varme sokker, gjør at barnet svetter mer på beina og at fuktighet kan samles inne i støvelen. 

Les mer om vanntette sko >>

 

 

Sklisikker såle

Det er først og fremst materialet yttersålen er laget av som avgjør om skoen har et godt grep på glatt føre, ikke mønsteret under. Yttersåler laget i en litt "seig" gummiblanding, gir best grep på vekslende underlag.

 • Forutsatt at yttersålen er av gummi og at gummiblandingen ikke er for hard, vil et grovere mønster gi bedre gripeevne enn et finere mønster. 

 • Gummi er et naturlig materiale som ikke blir hardt i møte med kaldt underlag. Dette i motsetning til plast som er et syntetisk materiale og som blir hardt når temperaturene kryper nedover. En hard yttersåle betyr derfor glattere sko - selv om mønsteret er grovt.  

 • Yttersålen på vintersko skal "knekke" ved tåballene når man bøyer tuppen opp mot skaftet. Yttersålen skal ikke la seg lett bøye sideveis. Til sammen vil dette gi en stabil såle.

For at skoene skal holde seg tørre og rene er det viktig å pleie og impregnere yttermaterialet for å beskytte membranen inne i skoen. Velger du en vintersko uten membran, er det også veldig viktig å behandle skoene slik at de holde seg godt.


Sokker i vintersko

Barneføtter kan svette opp til 2-3 spiseskjeer hver dag. Noe fuktighet fordamper gjennom skaftet, men det meste absorberes av sokker og sko. En vintersko med en pustende membran og en god sokk, er derfor viktig for barnets komfort.

Når det er kaldt ute, velger mange foreldre å ta på barnet flere par sokker i vinterskoene. En ekstra sokk gjør imidlertid skoen trangere - ikke varmere. Dette fordi det er mindre luft i en trang sko og føttene kan dermed bli kalde. 

Fakta om sokker i vintersko

 • En ren, ubehandlet ullsokk er varmere enn en ullsokk med syntetfiber. En ren ullsokk er imidlertid mindre slitesterk og kan krympe når barnet svetter på føttene. Derfor er ull iblandet syntetfiber ofte det beste.

 • En sokk eller strømpebukse i bomull fungerer ikke så godt i en vintersko fordi den mister isolasjonsevnen når den blir fuktig. Bomull slipper ikke ut fuktighet slik ull gjør og blir derfor fort kald. 

 • Ull består av 80 % luft og isolerer derfor veldig godt. Ull tar opp fuktighet i dampform, slipper den ut igjen og tørker med det raskt.