Barnefoten

Topp_barnefoten2.png
FOTENS Utvikling fra 0-18 år

Nyfødt: 0-1 år
I første leveår vokser foten raskt. Foten består nå for det meste av brusk og kan derfor lett bli deformert av for trange sko.

Baby: 1-2 år
I denne alderen er foten myk og fleksibel. Fotbuen er ikke utviklet og fettputer og underutviklede muskler gir en plattfotliknende fot. Når barnet går krølles tærne. Hælen møter underlaget først og vekten er på innsiden av foten.

Barn: 3-7 år
Fra 3 til 7 år er barnets fot fortsatt myk og fleksibel. Fotbuen og muskler begynner nå å utvikles og føttene blir smalere. Fronten er bred og likner en voksen fot. Når barnet er rundt 7 år, utvikler barnet en rullende fotbevegelse og får en mer voksen gange. 

Junior: 8-12 år
Barnets fot er nå mindre fleksibel og fotbuen er nesten ferdig formet. Foten er fremdeles bred.

Voksen: 18 år
Ved 18 års alder er foten ferdig utviklet.

vidar_davidsen_fysioterapeut.pngVidar Davidsen er fysioterapeut ved Colosseum Fysioterapi i Oslo. Han har lang klinisk praksis og erfaring med behandling av muskel-skjelettplager. 

“Fra vi lærer å gå så har vi sko på bena ca. 1/3 av livet (8 timer pr dag). Variert og aktiv hverdag er viktig for barns oppvekst og da spiller fottøyet til de unge en stor rolle. Altfor ofte har barn for store sko, for små eller rett og slett for dårlige sko. Plager relatert til føtter, knær, hofter er noe jeg møter daglig som fysioterapeut og jeg ser hvor viktig riktig fottøy er, særlig for barn”.

Davidsen er tidligere landslagspiller og topptrener i fotball og vet hvor viktig gode føtter og riktig fottøy er for aktiv utfoldelse.

 

 

Sko eller barbeint?

Barn bør gå barbeint når temperatur, hygiene og risiko for skader tilsier at det går fint. I barnehagen og på skolen tilsier imidlertid summen av disse tre forholdene at barnet bør ha innesko - for eksempel tøfler. 
Les mer om barnets innesko her >>
Se våre innesko >>Mange foreldre ønsker å kjøpe sko til barnet før barnet har tatt sine første skritt. Sko til barn som fremdeles krabber, kan imidlertid føre til at det tar lenger tid før barnet tar sine første skritt. Dette fordi barnet kan oppleve at skoene er i veien når barnet gjør sine første forsøk på å gå. 

BV_barnefoten_1.png


Alle barneføtter er forskjellige


Høy/lav vrist – smal/bred fot
Har barnet høy vrist er det ekstra viktig at det er nok plass mellom pløsen og vristen når skoen er åpen. For liten plass kan gi gnagsår på vristen

Har barnet lav vrist, er det viktig å sjekke at skoen ikke sitter for løst.  Det kan føre til at foten sklir inni skoen. I så fall bør du prøve en ekstra såle. Det vil "heve" foten og gi ekstra komfort. Det er godt utvalg av såler i våre butikker.

Er foten godt innenfor sålen, har barnet en smal fot i forhold til modellen. Da kan du prøve å legge i en ekstra såle. Vi selger mange ulike såler i våre butikker. Det vil ofte løse problemet og i tillegg gi skoen økt komfort. Dersom det ikke fungerer, bør du prøve en smalere modell.

Er skoen trang å få på, har barnet gjerne en bred fot i forhold til modellen. Går foten godt utenfor sålen, er modellen for smal. Skjer det bør du prøve en bredere modell. 


Plattfot
Til og med 3-4 års alder er de fleste barneføtter mer eller mindre plattfot. Dette er helt vanlig og naturlig og er heller ikke uvanlig hos eldre barn. Plattfoten avtar som regel av seg selv med alderen, uten at man trenger å gjøre noen spesielt. «Norges fysioterapiforbund”

Når barnet er rundt 7 år, er fotbuen ferdig utviklet. Det er først da man kan si noe sikkert om barnet er plattfot eller ei.

Tåer inn
"Tåer inn" betyr at føtter peker innover når barnet går fremover. Dette er svært vanlig hos små barn og er ikke en tilstand som krever spesielle sko. I følge Norsk Helseinformatikk normaliseres tilstanden som regel innen 13-14 års alder. 

BV_barnefoten_2.png

Går på tærne
Det er ikke uvanlig at små barn som nettopp har lært seg å gå og som ellers utvikler seg normalt, går på tærne. Men dersom dette fortsetter etter at barnet har fylt tre år, bør det bli vurdert av en lege. “Norsk Helseinformatik”

Selv om en del små barn starter på tærne, er det kun 2 % som fortsatt går på tærne i 5-årsalderen. 


Bananføtter
Bananføtter kalles det når barnet tar en høyre sko på venstrefoten og omvendt. Med skoene på feil fot ser føttene ut som bananer, noe de fleste foreldre med barn i 2-3 års alderen kjenner til.

Feil 1 av 2 ganger
Mange barn øver seg på å ta på sko fra 1,5-2 års alder. De fleste barn er imidlertid 4-5 år før de er i stand til å se forskjell på høyre og venstre sko. I praksis betyr dette at barn inntil 4-5 års alder, tar venstre sko på høyre fot i 50 % av tilfellene. 

Hvorfor blir det feil?
Når barn begynner å ta på seg sko selv, har de ingen erfaring i å se om skoen sitter på riktig fot. I tillegg har de liten erfaring med hvordan skoene skal kjennes ut på foten. Aktive barn er ofte opptatt av andre ting enn å gjøre noe med skoene dersom de føles feil, og da blir bananføtter gjerne resultatet. 


Tips: Sett et merke på hver sko der stortåen skal være. Da vet barnet at skoen er på riktig fot når merket er der barnet kjenner at stortåen er.

 

Barnesko bør ALLTID prøves på

Det beste er helt klart å prøve skoene på føttene før man kjøper dem, og å få hjelp til å vurdere om de sitter godt på foten. Små barn sier sjelden fra hvis skoene klemmer eller irriterer. Sitter ikke skoen godt på foten, kan det få konsekvenser på sikt – ikke bare for føttene, men også for knær, hofter og rygg.

NB! Har du et favorittmerke og ønsker å handle sko uten å ta med barnet. Det er da viktig å huske på at et merkes passform kan variere fra den ene sesongen til den neste. Dette kan skyldes variasjoner i materialer og lester eller at barnets fot vokser og med det kan ha fått en litt annen fasong.

Kom innom våre butikker – vi hjelper deg å velge rett:)